Criza financiara, economica, consum scazut, reduceri salariale, deficit bugetar, cresteri de taxe.......cam asa suna in zilele noastre stirile la TV. Pe orice post dai peste aceleasi cuvinte cheie.
Am zis eu o data ca nu ma voi arunca in analize economice aici, dar parca de data asta s-a ajuns mai departe ca oricand. Romania se scufunda incet, dar sigur (parerea mea personala). Sistemul de pensii este sustinut de la buget. Mai nou si cel de somaj(pensionarii si somerii din ce in ce mai multi, bugetul din ce in ce mai subtire). Statul se imprumuta zilnic de la banci. Sume imense. Dobanzi la fel. Si peste toate vine FMI-ul care obliga statul sa ia niste decizii parca in ciuda. Sa-l infunde mai tare.
E dovedit economic ca o taxa mai mare nu aduce niciodata incasari mai mari. Se mareste procentul de taxare, dar scade baza de impozitare(in economia gri sau neagra). FMI-ul a obligat totusi statul sa ridice TVA-ul. Nu cu un procent- doua.....ci cu 5!!!
Trecem peste si revenim la stat. Care isi merita pe deplin titlul de cel mai prost administrator.
Azi sa vorbim despre o parte din averea statului. Si ma refer aici la imobile. Cladiri de tot felul. Ca are de unde. Si bineinteles ca multe sunt nefolosite, altele stau sa se darame sau pur si simplu consuma bani pt intretinere.
Un articol citit de curand in Capital(23 august) ne explica foarte frumos cum pierde statul pentru ca nu stie sa administreze. Sau pentru ca angajatii sai sunt, pur si simplu, neinteresati. In mod normal, fiecare institutie ar trebui in fiecare an sa faca o reevaluare a activelor sale. Din diverse motive, ce nu le voi explica aici. Ideea e ca datorita acestor reevaluari, institutia respectiva stie exact ce are in patrimoniu, stie ce gestioneaza, isi creste profitul(costurile cu amortizarea sunt deductibile deci daca valoarea imobilului este actualizata poate genera profit, traiasca dl.Maxim :P ) si, in astfel de vremuri de criza, poate vinde sau inchiria imobilele la un pret corect.
Mai jos o lista de cateva anomalii (putin zis, dar na):
-RA-APPS a evaluat Palatul Stirbei la 41.076 lei ( palat+domeniu 25 ha, retrocedat si vandut in 2007 cu 9 milioane de euro)
-Academia Romana are trecute in inventar 20 de terenuri in suprafata de 5881 ha la o valoare de 0,22 lei!!!
-Casa Vernescu (Bucuresti, Calea Victoriei) - 664 lei
Asa e la noi. Ce fac altii in schimb?Franta a scos la vanzare peste 2000 de proprietati. Germania si-a creat un departament special care se ocupa doar de vanzarea proprietatilor statului(estimeaza ca vor vinde in urmatorii 5-6 ani de aproximativ 7 miliarde de euro). Si mai sunt cazuri.
Parca ceva nu suna bine nu?
Va urma...
Surse de informare:revistele Capital si Forbes + Internet via Google(sa traisca).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu