24 feb. 2009

Fumam sau....platim de placere?

In primul rand vreau sa fie clar....nu fumez, nu intentionez sa ma apuc de fumat, nu agreez fumatul, sunt de parere ca e un viciu suparator, enervant si cheltuitor de bugete marisoare.
Dar......si ca totdeauna apare acest mare DAR.
Citind presa am observat ca sunt preconizate 2 scumpiri ale accizelor la tigari: una de la 1 aprilie(se vor majora accizele la tutun cu 7 euro la mia e tigari) si una de la 1 septembrie(tot 7 euro la mia de tigari). Aceste scumpiri vor duce la scumpiri efective ale preturilor tigarilor de aproximativ 30-40%.
Aceste masuri vor duce cel mai probabil la cresterea ponderii tigarilor provenite din contrabanda si, implicit, mai putini bani la bugetul de stat(desi ei maresc aceste accize ca sa atraga mai multi bani la buget...dar na).
Ceea ce m-a frapat pe mine cel mai tare este o declaratie a doamnei Gilda Lazar, director corporate affair JTI(producator Camel, Winston, Benson&Hedges etc.). Ea spune astfel: "In medie, 75% din pretul unul pachet de tigari reprezinta taxe. Putem spune deci ca principalul nostru obiectiv de activitate este colectarea taxelor de la consumatori si abia apoi vine productia si comercializarea produselor de tutun".
Deja devine ciudata chestia asta. Adica din banii care un fumator ii plateste pe tigari trei sferturi se duc pe taxe catre stat? Wtf?
Pai fumez eu de placere sau dau bani de placere statului?(aici poate aparea o noua discutie legata de faptul ca banii intrati in buget ajuta statul sa se dezvolte bla bla....dar hai sa fim seriosi).
Daca mai facem si o comparatie cu preturile vecinilor nostri deja cadem pe spate. Va atasez un grafic comparativ. Preturile tigarilor in Romania, Republica Moldova si Ucraina(exprimate in dolari).
Fratilor voua vi se pare normal atatia bani sa intre la stat pe un viciu/placere?

Niciun comentariu: