12 aug. 2010

Cum sa te descurci financiar in vremuri mai putin bune

Pentru ca multa lume ma intreaba totusi cum m-am descurcat in perioada asta in care nu am lucrat m-am hotarat sa povestesc cate ceva despre ce si cum fac.

In primul rand: cei pentru care calculatorul inseamna doar retele de socializare, messenger, filme ar trebui sa se opreasca din citit. Acest articol e o pierdere de vreme pentru ei.

Daca esti o persoana care, de exemplu, stie sa foloseasca foarte bine Excelul si Wordul, acest articol este o oportunitate (cand zic bine ma refer sa stii ce e ala un macro si sa stii ca nu se mananca). Daca stii programare sau webdesign, iarasi e o oportunitate pentru tine.

Voi incerca sa explic conceptul cat mai pe larg posibil. Ca sa lamuresc e vorba de freelancing online. Sau cel putin asa ii zice lumea. Eu i-as spune outsourcing. Externalizare de servicii care dintr-un motiv sau altul clientul nu vrea sa le realizeze el, dar nici sa angajzeze o firma specializata.

Deci sa pornim cu inceputul. Exista o serie de website-uri de acest fel: de outsourcing. Aici se intalnesc doua categorii de oameni:
1. Clientii. Acestia sunt persoane sau firme care au de facut cate ceva: de realizat un website pentru afacerea proprie, de realizat o baza de date cu clienti potentiali dintr-o anumita zona, de transcris documente etc. Din diverse motive ei vor sa externalizeze aceste task-uri: nu au chef, nu au timp, nu au cunostintele necesare sau pur si simplu considera ca nu este rentabil sa le realizeze ei. Ar putea sa apeleze la firme specializate, dar folosind aceste website-uri ajung mult mai ieftin.

2.Furnizorii. Acestia sunt persoanele de cealalta parte a mesei de negocieri. Ei sunt cei care stiu sa faca acel ceva, au timpul necesar(chef poate nu, dar au o alta motivatie).

Care este conceptul de functionare?
Clientul posteaza sarcina pe care o are de indeplinit pe website-ul X(voi da exemple la final). Incearca sa detalieze cat mai mult posibil pentru a primi preturi cat mai corecte. Furnizorii citesc si apoi liciteaza. Transmit clientului: pot face acest job pt tine la pretul de...$, in x zile/ore. Dupa ce clientul a primit mai multe oferte el va alege pe cea care o considera el mai buna. Nu e neaparat sa fie cea mai ieftina oferta. Daca el considera ca timpul e mai important, va plati mai mult pentru un timp mai scurt. daca va considera ca e mai importanta calitatea va alege un furnizor ce are recomandari bune etc.

In momentul in care clientul alege un furnizor, banii necesari tranzactiei(pretul licitat de furnizor) vor trece din contul clientului in contul website-ului. Si vor ramane acolo pana la finalizarea sarcinii de catre furnizor. Cand clientul accepta serviciul prestat, banii trec in contul furnizorului. De aici pot fi extrasi in diverse moduri(Western union, posta, PayPal etc.)

Si cam asta e conceptul de baza.

Eu personal fac asta de prin ianuarie. Cand inca eram la facultate si nu prea aveam timp, castigam cam 100-150$ la doua saptamani. De cand am terminat cu licenta am ajuns sa castitg acesti bani aproape saptamanal. Personal, consider ca in perioada aceasta un 4-500$ pe luna e mai mult decat multumitor. a trebui sa munciti mult pentru ei(am zile cand stau 8-10 ore cu ochii in monitor), dar decat sa stati sa va uitati la telenovele in speranta ca jobul ideal va rasari de undeva, aceasta este o alternativa.

O propun doar ca part-time. Ceva aditional jobului full sau o moetoda de a rezista in perioade de neangajare. Daca vreti sa-l transformati in ceva full, deja devine mai complicat. E de preferat sa incepeti sa va platiti din acei bani asigurarea de sanatate la CAS, sa va platiti si oleaca de pensie etc.

Exemple de astfel de site-uri:
www.freelancer.com
www.guru.com
www.vworker.com

Daca veti mai cauta sigur veti mai gasi.

Va urez multa bafta!

Un comentariu:

Delia Iacob spunea...

Intr-adevar e o varianta buna de facut bani mai ales in timp ce mai faci si facultate/master, la fel cum sunt si multe altele. Problema e ca nu se vrea a face mai nimic in tara asta.Eu tot observ persoane care prefera sa stea degeaba sa astepte minunea de a fi angajat cu jobul perfect. Ceea ce nu exista. Banii nu se fac usor in nici un domeniu. Nu stiu ce ar trebui sa se intample (as fi crezut ca e suficienta criza asta cu lipsa banilor si spaima aferente, insa se pare ca nu) ca tinerii din ziua de azi sa inceapa sa munceasca. Suntem o tara de inteligenti...si nu ne foloseste la nimic...pacat. Oricum, bun articol, poate trezesti cheful de munca in vreo cativa :)