8 oct. 2008

O poveste cu melci

Va supun atentiei o poveste. Lunguta. Cititi-o pana la capat si trageti concluzii apoi.

Se face ca era un sat undeva in Europa. Oamenii traiau fiecare in legea lui, fiecare cu treburile campului…oameni linistiti. La un moment dat se muta in sat un american bogat(il voi nota cu US), cu afaceri fel si fel. Isi angajeaza un om de incredere in sat si il roaga sa adune cati mai multi sateni sa le faca un anunt. Se chinuie omul, vorbeste cu lumea in sat, se roaga de fiecare si reuseste ca duminica pe la pranz sa adune destui de multi oameni in fata bataturii lui US.
US: Oameni buni, v-am adunat aici ca sa va propun o afacere. Eu vin din America, unde sunt multe oportunitati de afaceri si lumea castiga bani. Si vreau ca prin mine sa castigati si voi bani. Iata ce va propun eu. Vreau sa pornesc in America o afacere cu melci. Si pentru asta am nevoie de cati mai multi melci. Asa ca va dau cate 1 euro pentru fiecare melc viu pe care voi mi-l aduceti.
Taranii inebuniti dupa adunare si vrajiti de mirajul castigului pleaca toti la vanatoare de melci. In curand era coada la poarta lui US, toti vroiau sa ii vanda melci. Dupa vreo 2 saptamani in care US cumpara melci la 1 euro bucata, isi roaga omul de incredere sa faca din nou adunare. Din nou duminica, de data asta mai multi oameni adunati in fata portii.
US: Oameni buni, afacerile merg foarte bine. Vanzarile sunt nemaipomenite. Am nevoie de mai multi melci. Si pentru a va stimula pe voi, iata ca ridic stacheta. Pentru fiecare melc adus de acum incolo ofer cate 5 euro, asa ca mergeti si aduceti-mi mai multi melci.
Iar nebunie mare, tot satul pleaca din nou sa adune melci. Toate gradinile, toate campiile din jurul satului sunt rascolite in goana dupa melci. Incepand de a doua zi, coada din nou la poarta lui US. Toti sa vanda melci la 5 euro bucata. Trec iarasi cateva saptamani. US cumpara melci in prostie. Isi cheama din nou omul de incredere. Sedinta din nou cu taranii, iar adunare in fata portii, iar discurs.
US: Incredibil cat de bine merg afacerile. N-am mai vazut asa ceva in viata mea. Am nevoie si de mai multi melci. Ridic pretul la melci. Incepand de acum, pentru fiecare melc platesc 50 de euro.
Moama, toti taranii au inebunit pe loc. 50 de euro pentru o chichineata de melc. Toti vedeau munti de bani in curtea lor. Si pleaca toti iar dupa melci. Si trece o saptamana, trec doua. Nu mai aparea nimeni la poarta americanului. US isi cheama omul de incredere(OI).
US: Au trecut 2 saptamani. Cati melci au fost adusi in intervalul acesta?
OI: Pai, stapane, nu a mai venit nimeni sa aduca melci.
US: Cum asa? Le-am crescut pretul atata si ei nu mai aduc nici un melc? Cum e posibil asa ceva? Convoaca-i din nou pe cei care au adunat pana acuma melci. Vreau sa vorbesc cu ei.
OI face turul satului, vorbeste cu toata lumea si ii aduna la poarta lui US.
US: Oameni buni….Au mers atat de bine afacerile pana acuma, dar de 2 saptamani nu ati mai adus nici melc. Ce s-a intamplat? Nu va mai atrag banii?
Taranii: Pai draga US…..noi de cateva luni incoace tot adunam melci pentru tine. Am inceput sa cautam prin curtea si gradina proprie, apoi ne-am mutat pe campiile de langa sat, apoi am ajuns in padurile mai departate. Am cules o gramada de melci pentru tine. Dar acum nu mai gasim melci. Nu mai avem de unde sa ii aducem.
US: Pai atunci eu va propun altceva. Eu acuma am un stoc foarte mare de melci aici la ferma mea. Si nu mai pot avea grija de toti. Asa ca va propun un targ. Incepand de maine vand melcii care ii am la 30 de euro. Voi ii cumparati, ii duceti acasa si aveti grija de ei. Iar peste o luna cand eu trebuie sa ma duc in America cu un transport mare de melci, veniti inapoi si eu ii cumpar la 60 de euro. Asa aveti si voi profit si voi avea si eu profit.
Taranii incantati de targul propus se duc fiecare pe acasa si isi numara banii adunati pe la saltea in saptamanile anterioare de adunat de melci. Majoritatea nemultumiti de suma avuta si vrajiti de mirajul unui castig si mai mare se indreapta spre modalitati noi de adunare de bani. Mai exact credite bancare in orasul apropiat. In urmatoarele zile exod spre banca din oras. Toti taranii isi faceau credite pentru a cumpara cati mai multi melci. Dupa ce luau banii in mana fugeau la poarta americanului sa cumpere melci. Si tot asa pana s-au terminat melcii din curtea lui. Apoi el a plecat. Cica sa pregateasca totul pentru marele transport de melci. Si dus a fost. Si nu s-a mai intors. Si taranii au ramas si fara bani si cu credite si cu melcii in curte.

Interesanta poveste nu? Incercati acum sa o transpuneti in vremurile noastre si spuneti-mi si mie concluzia.

PS: Se spune ca incep sa apara probleme la bancile din Romania. Piraeus si Unicredit sunt primele…..dar momentan doar simple zvonuri. Vom vedea ce ne rezerva urmatoarele zile.

Niciun comentariu: